сряда, 25 септември 2013 г.

Пълнени питки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 чаени чаши брашно
21 гр. жива мая
1 чаена чаша хладка вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 бр. яйце
1 бр. жълтък
4-5 с. л. олио
150 гр. колбас
150 гр. кашкавал
4-5 броя кисели краставички
50 - 100 грама топено сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете живата мая в хладката вода със захарта. В дълбока купа изсипете брашното, в средата сложете 1-2 с. л. олио, солта и яйцето. Замесете с хладката вода меко тесто. Оставете да втаса и през това време пригответе плънката от колбаса, кашкавала, киселите краставички и топеното сирене. Тестото втасва по-бързо, ако го поставите във загрята на 50-60 градуса фурна, покрито с фолио за да не изсъхва.
Разделете втасалото тесто на 10 топки. Разточете всяка топка на кръг с приблизителна дебелина около 0,5-1 см. Сложете в средата от плънката и съберете краищата на тестото. Оформете топчето между дланите си и подредете в тавичка като оставяте около сантиметър между отделните топки. Намажете с олио всяка питка, покрийте с фолио и оставете за през нощта в хладилника.

Сутринта извадете тавата с полуготовите питки (те вече са запълнили цялата тава) и сложете тавата за десет-петнадесет минути в загрята на 50 градуса фурна. Когато питките се затоплят засилете фурната на 200 градуса. Печете докато питките започват да придобиват лек цвят, след което намажете с жълтък и поръсете с рендосан кашкавал. Допечете до зачервяване.  Общия престой във фурната е около 40-45 минути.

Tagged: ,

0 коментара:

Публикуване на коментар