Пълнени питки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 чаени чаши брашно
21 гр. жива мая
1 чаена чаша хладка вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 бр. яйце
1 бр. жълтък
4-5 с. л. олио
150 гр. колбас
150 гр. кашкавал
4-5 броя кисели краставички
50 - 100 грама топено сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете живата мая в хладката вода със захарта. В дълбока купа изсипете брашното, в средата сложете 1-2 с. л. олио, солта и яйцето. Замесете с хладката вода меко тесто. Оставете да втаса и през това време пригответе плънката от колбаса, кашкавала, киселите краставички и топеното сирене. Тестото втасва по-бързо, ако го поставите във загрята на 50-60 градуса фурна, покрито с фолио за да не изсъхва.
Разтворете живата мая в хладката вода със захарта. В дълбока купа изсипете брашното, в средата сложете 1-2 с. л. олио, солта и яйцето. Замесете с хладката вода меко тесто. Оставете да втаса и през това време пригответе плънката от колбаса, кашкавала, киселите краставички и топеното сирене. Тестото втасва по-бързо, ако го поставите във загрята на 50-60 градуса фурна, покрито с фолио за да не изсъхва.
Разделете втасалото тесто на 10
топки. Разточете всяка топка на кръг с приблизителна дебелина около 0,5-1 см. Сложете
в средата от плънката и съберете краищата на тестото. Оформете топчето между
дланите си и подредете в тавичка като оставяте около сантиметър между отделните
топки. Намажете с олио всяка питка, покрийте с фолио и оставете за през нощта в
хладилника.
Сутринта извадете тавата с
полуготовите питки (те вече са запълнили цялата тава) и сложете тавата за
десет-петнадесет минути в загрята на 50 градуса фурна. Когато питките се
затоплят засилете фурната на 200 градуса. Печете докато питките започват да
придобиват лек цвят, след което намажете с жълтък и поръсете с рендосан
кашкавал. Допечете до зачервяване. Общия престой във фурната е около
40-45 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар