четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Пържен лаврак с ризото
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1.5 ч.ч. ориз арборио или карнароли
1 малка глава лук
1 литър телешки бульон
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. бяло сухо вино
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1 с.л. масло
сол и черен пипер
1 ч.ч. пасирани домати
2 филета лаврак

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сложете предварително приготвения бульон на котлона да заври. Нарежете лука на много ситно. В широк и достатъчно дълбок тиган сипете 1 с.л. зехтин и го загрейте. Добавете щипка сол и нарязания лук. Разбъркайте. Щом лукът омекне, добавете ориза /при приготвяне на ризото оризът никога не се мие, за да остане нишестен/. Запържете ориза за 1 минута, като непрекъснато го разбърквате. Добавете бялото вино. Щом то се изпари, добавете 2 черпака от горещия бульон. Разбърквайте ориза докато поеме бульона. Направете пътечка по средата на ориза с помощта на дървената шпатула и ако тя се съединява за 2 секунди, добавете следващия 1 черпак бульон и отново бъркайте. Отново прокарайте пътечка по средата и щом двете половини ориз се съединяват за около 2 секунди, добавете още ½ черпак бульон. Когато вече оризът не може да бъде разделен по средат, той е готов. Дръпнете го от огъня и го оставете да почине 10-15 минути.
Отрежете опашката на филетата лаврак. След това отстранете и мазната коремна част, както и гръбначната кост. Разрежете всяко филе на две парчета, по средата, под диагонал. Загрейте тиган с 1-2 с.л. зехтин и щипка сол. Поставете филетата с кожата надолу и ги притиснете за няколко секунди към тигана. Пържете рибата по 2 минути от всяка страна.
За пасираните домати пасирайте домати и след това ги прекарайте през цедка. Сипете така получената гладка смес в тиган и я затоплете на слаб огън.
Притоплете ризотото на котлона и добавете маслото на парченца. Бъркайте енергично докато то се разтопи. Добавете и настъргания пармезан. Бъркайте. Поръсете малко черен пипер и дръпнете от огъня.
На дъното на чиния разстелете затоплени домати, върху тях сипете ризото. Най-отгоре поставете две парчета пържен лаврак.

Tagged: , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар