Пиле с
лимон
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За пилето:
4 цели пилешки бутчета
2 с.л. брашно
сол и черен пипер
1 с.л. смес пет подправки /канела, карамфил, резене,
звездовиден анасон, сечуански пипер/
зехтин
За соса:
1 лимон
3 см джинджифил
4 с.л. течен мед
2 с.л. сладко оризово вино
80 мл лимонов сок
2 с.л. соев сос
80 мл пилешки бульон
2 с.л. светлокафява захар
2 с.л. царевично нишесте
За ориза:
1 с.л. олио
1 глава китайско зеле
1 см джинджифил
морска сол
1 с.л. сладко оризово вино
1 ч.ч. бял късозърнест ориз
4 ч.ч. студена вода
1 ч.ч. замразен грах
2 стръка пресен кориандър
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ
В дълбока чиния смесете брашното
със сол, пипер и смес от пет подправки. Разбъркайте. Вземете обезкостени цели
бутчета с кожата и ги оваляйте в брашното. Запържете бутчетата в загрята
тенджера с малко зехтин, като първо ги сложите с кожата надолу. Щом месото
придобие златистокафяв цвят, обърнете бутчетата и пържете още 1 минута.
Наредете бутчетата в тава и ги запечете на 180
градуса за 6 минути.
За соса измийте и подсушете
лимона. Изрежете двата му края и го нарежете на резени, заедно с кората.
Обелете и нарежете джинджифила на много тънки ленти. В тенджера сипете малко
олио, нарязаните джинджифил и лимон, меда, захарта и лимоновия сок и оставете
соса да покъкри 1-2 минути. След това добавете и останалите продукти - оризово
вино, соев сос и бульон и оставете соса да заври. В купичка разбъркайте
царевичното брашно с малко студена вода и изсипете в тенджерата. Разбъркайте за
30 секунди.
За печения ориз обелете и нарежете на тънки лентички джинджифила. Нарежете китайското зеле. Загрейте тенджера с олио и запържете джинджифила и китайското зеле за 1 минута, докато зелето се свие. Овкусете със сол и добавете оризовото вино. Добавете предварително добре измития ориз и разбъркайте. Сипете водата, разбъркайте и захлупете тенджерата. Щом сместа заври, поставете тенджерата в предварително загрята фурна фурна на 160 градуса за 20 минути. След като извадите ориза, добавете граха, разбъркайте и захлупете тенджерата. Оставете ориза 10 минути да се задуши
Нарежете печеното пиле с остър нож
на филийки, под диагонал. Наредете ги в голяма чиния и ги залейте със соса.
Сервирайте пилето с гарнитура от печен ориз, поръсен с нарязан пресен кориандър.
0 коментара:
Публикуване на коментар