петък, 4 октомври 2013 г.

Пиле с лимон
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За пилето:
4 цели пилешки бутчета
2 с.л. брашно
сол и черен пипер
1 с.л. смес пет подправки /канела, карамфил, резене, звездовиден анасон, сечуански пипер/
зехтин
За соса:
1 лимон
3 см джинджифил
4 с.л. течен мед
2 с.л. сладко оризово вино
80 мл лимонов сок
2 с.л. соев сос
80 мл пилешки бульон
2 с.л. светлокафява захар
2 с.л. царевично нишесте
За ориза:
1 с.л. олио
1 глава китайско зеле
1 см джинджифил
морска сол
1 с.л. сладко оризово вино
1 ч.ч. бял късозърнест ориз
4 ч.ч. студена вода
1 ч.ч. замразен грах
2 стръка пресен кориандър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В дълбока чиния смесете брашното със сол, пипер и смес от пет подправки. Разбъркайте. Вземете обезкостени цели бутчета с кожата и ги оваляйте в брашното. Запържете бутчетата в загрята тенджера с малко зехтин, като първо ги сложите с кожата надолу. Щом месото придобие златистокафяв цвят, обърнете бутчетата и пържете още 1 минута. Наредете бутчетата в тава и ги запечете на 180 градуса за 6 минути. 
За соса измийте и подсушете лимона. Изрежете двата му края и го нарежете на резени, заедно с кората. Обелете и нарежете джинджифила на много тънки ленти. В тенджера сипете малко олио, нарязаните джинджифил и лимон, меда, захарта и лимоновия сок и оставете соса да покъкри 1-2 минути. След това добавете и останалите продукти - оризово вино, соев сос и бульон и оставете соса да заври. В купичка разбъркайте царевичното брашно с малко студена вода и изсипете в тенджерата. Разбъркайте за 30 секунди.

За печения ориз обелете и нарежете на тънки лентички джинджифила. Нарежете китайското зеле. Загрейте тенджера с олио и запържете джинджифила и китайското зеле за 1 минута, докато зелето се свие. Овкусете със сол и добавете оризовото вино. Добавете предварително добре измития ориз и разбъркайте. Сипете водата, разбъркайте и захлупете тенджерата. Щом сместа заври, поставете тенджерата в предварително загрята фурна фурна на 160 градуса за 20 минути. След като извадите ориза, добавете граха, разбъркайте и захлупете тенджерата. Оставете ориза 10 минути да се задуши
Нарежете печеното пиле с остър нож на филийки, под диагонал. Наредете ги в голяма чиния и ги залейте със соса. Сервирайте пилето с гарнитура от печен ориз, поръсен с нарязан пресен кориандър.

Tagged: , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар