Карамел с
кашу
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
25 г стафиди
250 г сурово кашу
400 г захар
200 г мед
200 мл течна сметана
50 г захаросани портокалови корички
400 г натурален шоколад
1 лист кулинарна ядлива хартия
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ
Залейте стафидите с вряла вода и ги оставете за 15-20 минути. Сложете
ядките сурово кашу и ги запечете до златисто на 200 градуса. Сипете сметаната в тенджера и я оставете да заври
заедно с меда.
В друга дълбока тенджерка с дълга дръжка карамелизирайте
захарта, като сипете първо 1/3 от захарта. Въртете леко съда и щом се разтопи
захарта, добавете следващата 1/3 захар. Карамелът трябва да има тъмнозлатист
цвят.
Прецедете и подсушете стафидите. Нарежете запечените ядки и
портокаловите корички.
Излейте врялата сметана при карамелизираната захар. Сместа трябва да ври при температура 122 градуса, измерете с термометър. Дръпнете от котлона и добавете нарязаните ядки, портокалови корички и стафиди. Разбъркайте.
Излейте врялата сметана при карамелизираната захар. Сместа трябва да ври при температура 122 градуса, измерете с термометър. Дръпнете от котлона и добавете нарязаните ядки, портокалови корички и стафиди. Разбъркайте.
Намаслете правоъгълна форма 21х30 см с минимална височина от
2 см. Постелете дъното и стените на тавичката с хартия за печене. Поставете
лист бяла вафлена хартия /ядивна хартия/ на дъното на тавичката. Бързо излейте карамелената смес в тавичката и я
разпределете равномерно. Оставете сместа да престои в продължение на 1 ден.
Разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте. Нарежете
втвърденият карамел с ядки на еднакви правоъгълничета. С помощта на вилица
потапяйте долната част на всяко правоъгълниче в шоколада. Подредете бонбоните
върху хартия за печене и ги оставете за 10-15 минути да изсъхнат.
0 коментара:
Публикуване на коментар