четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Карамел с кашу
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
25 г стафиди
250 г сурово кашу
400 г захар
200 г мед
200 мл течна сметана
50 г захаросани портокалови корички
400 г натурален шоколад
1 лист кулинарна ядлива хартия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Залейте стафидите с вряла вода и ги оставете за 15-20 минути. Сложете ядките сурово кашу и ги запечете до златисто на 200 градуса. Сипете сметаната в тенджера и я оставете да заври заедно с меда.
В друга дълбока тенджерка с дълга дръжка карамелизирайте захарта, като сипете първо 1/3 от захарта. Въртете леко съда и щом се разтопи захарта, добавете следващата 1/3 захар. Карамелът трябва да има тъмнозлатист цвят.
Прецедете и подсушете стафидите. Нарежете запечените ядки и портокаловите корички. 
Излейте врялата сметана при карамелизираната захар. Сместа трябва да ври при температура 122 градуса, измерете с термометър. Дръпнете от котлона и добавете нарязаните ядки, портокалови корички и стафиди. Разбъркайте.
Намаслете правоъгълна форма 21х30 см с минимална височина от 2 см. Постелете дъното и стените на тавичката с хартия за печене. Поставете лист бяла вафлена хартия /ядивна хартия/ на дъното на тавичката. Бързо излейте карамелената смес в тавичката и я разпределете равномерно. Оставете сместа да престои в продължение на 1 ден.
Разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте. Нарежете втвърденият карамел с ядки на еднакви правоъгълничета. С помощта на вилица потапяйте долната част на всяко правоъгълниче в шоколада. Подредете бонбоните върху хартия за печене и ги оставете за 10-15 минути да изсъхнат.

Tagged: , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар