сряда, 25 септември 2013 г.

Мъфини "Закуска"
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
350 гр. натрошено сирене
3/4 ч. ч. олио
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
кашкавал
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме натрошеното сирене.
В отделен съд разбъркваме течните съставки - яйца, кисело мляко и олио.
Смесваме сухите с течните състваки и разбъркваме няколко пъти, колкото всичко да се смеси добре. Не използваме миксер! Разпределяме сместа в силиконови форми за мъфини. Част от тях поръсваме със семена по избор (сусамово и ленено семе в случая), останалите с настърган кашкавал. Печем докато се зачервят добре.
Пълнени питки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 чаени чаши брашно
21 гр. жива мая
1 чаена чаша хладка вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 бр. яйце
1 бр. жълтък
4-5 с. л. олио
150 гр. колбас
150 гр. кашкавал
4-5 броя кисели краставички
50 - 100 грама топено сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете живата мая в хладката вода със захарта. В дълбока купа изсипете брашното, в средата сложете 1-2 с. л. олио, солта и яйцето. Замесете с хладката вода меко тесто. Оставете да втаса и през това време пригответе плънката от колбаса, кашкавала, киселите краставички и топеното сирене. Тестото втасва по-бързо, ако го поставите във загрята на 50-60 градуса фурна, покрито с фолио за да не изсъхва.
Разделете втасалото тесто на 10 топки. Разточете всяка топка на кръг с приблизителна дебелина около 0,5-1 см. Сложете в средата от плънката и съберете краищата на тестото. Оформете топчето между дланите си и подредете в тавичка като оставяте около сантиметър между отделните топки. Намажете с олио всяка питка, покрийте с фолио и оставете за през нощта в хладилника.

Сутринта извадете тавата с полуготовите питки (те вече са запълнили цялата тава) и сложете тавата за десет-петнадесет минути в загрята на 50 градуса фурна. Когато питките се затоплят засилете фурната на 200 градуса. Печете докато питките започват да придобиват лек цвят, след което намажете с жълтък и поръсете с рендосан кашкавал. Допечете до зачервяване.  Общия престой във фурната е около 40-45 минути.

понеделник, 2 септември 2013 г.

Испанско задушено

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 глава лук
4 скилидки чесън
1 зелена чушка
2 червени чушки
1 патладжан
1 ч.л. червен пипер
зехтин
4 свински стека
150 г чоризо
1 кубче органичен зеленчуков бульон
400 г домати
1 ч.л. захар
300 г ориз
1 ч.л. куркума
сол и черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Чушките почистете от семките и нарежете на парчета. Патладжанът нарежете на едри кубчета. Стековете без много мазнина нарежете също на парчета. Обелете и нарежете чоризото на парчета.
Сипете 2-3 с.л. зехтин и запържете първо половината чесъна. Добавете лука и червения пипер и запържете за 2 минути. След това добавете месото и чоризото и ги запържете за 5 минути. Добавете чушките и патладжана. Натрошете кубчето органичен зеленчуков бульон в тенджерата и добавете 200 мл вода. Нарежете доматите на кубчета и добавете и тях в тенджерата. Добавете малко захар и овкусете с черен пипер. Захлупете тенджерата и оставете яхнията 30 минути.
В друга тенджера сипете малко зехтин. Запържете останалия чесън и куркумата. Добавете ориза и разбъркайте. Добавете вода - съотношението ориз вода е 1:1.5. Захлупете тенджерата, намалете огъня и варете 10 минути. Сервирайте жълт ориз за основа, а върху него сипете месо със зеленчуци и сос.
Пикантен карфиол

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 г горни пилешки бутчета
1 глава лук
1.5 см джинджифил
1 с.л. къри на прах
1 с.л. червен пипер
олио
1 голяма глава карфиол
200 г заквасена сметана
3 домата
0.25 връзка магданоз
800 г сварени дребни картофи
50 г галета
250 г настърган кашкавал
сол и черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезкостете бутчетата и отстранете кожата им. Нарежете ги на малки парчета. Сипете 1 с.л. олио в тиган и запържете месото. Добавете кърито и червения пипер, и настържете джинджифила. Разбъркайте и запържете за 2-3 минути.
Нарежете лука на ситно. Начупете карфиола на розички и ги нарежете на ситно. Добавете лука при месото и запържете за още 6-7 минути. След това добавете карфиола, разбъркайте, добавете съвсем малко вода и захлупете съда. След 5 минути добавете сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
Намажете с олио дълбока тавичка. На дъното и подредете сварените дребни картофи. Нарежете доматите на кубчета и ги подредете върху картофите. Нарежете магданоза на ситно и поръсете с него. Изсипете пилето с карфиол в тавичката. Поръсете с галета и с настърган кашкавал. Печете ястияте в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-12 минути, до златиста коричка.
Съвет: За да направите вегетариански вариант на рецептата, вместо пилешко месо използвайте леко запечени на тиган ядки кашу.
Салата от моркови с хрупкава риба

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

600 г картофи
2 ч.л. куркума
1 кг моркови
3 с.л. оцет
3 с.л. джинджифилов сироп
0.25 връзка кориандър
3 яйца
200 г брашно
100 г корнфлейкс
200 г галета
4 парчета филе от треска
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
100 мл олио
сол и черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете морковите и ги нарежете на кръгчета, но не тънки. Сложете ги в тенджера със завряла вода. Добавете 1/2 ч.л. куркума и соли варете морковите 4 минути. Прецедете ги и ги сложете в купа. Овкусете ги докато са топли с оцет, джинджифилов сироп, сол и черен пипер. Добавете и ситно нарязан кориандър. Разбъркайте добре.
Измийте много добре картофите, като отстраните черните петна по тях. Нарежете ги на еднакви филийки, но не тънки. Сложете ги в тенджера с вода, сол и 1 ч.л. куркума и ги варете 8 минути. Прецедете ги, върнете ги в тенджерата и ги захлупете.
Разрежете 1 филе треска или бяла риба на две, по дължина. Овкусете всяко парче риба с куркума,ч ервен пипер и къри. Разбийте яйцата в купа. В една чиния сложете брашното, а в друга смесете корнфлейкса и галетата. Потапяйте последователно рибата в брашно, яйца и корнфлейкс с галета. Пържете рибата в добре загрят тиган с олио, за около 4 минути. Изпържената риба поставяйте да се изцеди върху кухненска салфетка.
В чиния подредете кръгчетата картофи на дъното, върху тях сложете салата от моркови, а най-отгоре поставете парче хрупкава риба. Гранирайте с резен лимон.

сряда, 28 август 2013 г.

Спагети с тиквички и сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

спагети - 200 г
тиквички - 1 брой
зехтин - 4 с.л.
босилек - 2 с.л. накълцан пресен
чесън - 4 скилидки пресован
сирене - 100 г меко
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сварете спагетите и ги отцедете. На тънко ренде настържете тиквичката по цялата й дължина, така че да заприлича на спагети. Пасирайте заедно сиренето, зехтина, чесъна и сол на вкус до гладък сос. Смесете в купа спагетите и настърганите тиквики и ги объркайте добре със соса. 

Солен пай с тиквички и домати
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За тестото:
1/2 чаша фини овесени ядки
3 с.л. сусамово семе
1 чаша пълнозърнестобрашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/4 чаша зехтин
1/3 чаша вода
За плънката:
4 чаши тиквички, нарязани на тънко
1 чаша чери доматчета, нарязани на половинки
1/2 чаша сирене Пармезан, настъргано
2 с.л. прясна мащерка, накълцана
1 с.л. пресен розмарин, накълцан
1 скилидка чесън, счукан
1 с.л. зехтин
1 разбито яйце
2 с.л. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте фурната на 180 градуса. Разстелете овесените ядки и сусама върху тавичка и ги запечете във фурната за 8 минути. Прехвърлете в купата на кухненския робот и сложете приставката-нож. Добавете брашното, бакпулвера, солта и пипера и смелете сместа, докато овесените ядки са фино смлени.
В купа разбийте водата и зехтина. Прибавете сухите съставки и оформете на тесто.
Разточете тестото върху леко набрашнен плот. Сложете го във формата за тарт. Притиснете тестото равномерно, като се уверите, че приляга добре и по стените на формата. Отрежете излишното тесто. Покрийте с фолио или влажна кърпа и оставете в хладилник за 30 минути.
За плънката:
Нарежете доматите на половинки и ги объркайте в зехтина. Смесете пармезана, подправките и чесъна. Отделете 1/3 от сместа със сиренето и поръсете на дъното на охладеното тесто. Отгоре подредете на един пласт резените тиквичка, така че да покирят сиренето. Подправете на вкус със сол и пипер. Поръсете отгоре още една трета от сместа със сиренето и подправките и поставете още 1 пласт от тиквички. Подредете доматите върху втория ред тиквички. Смесете яйцето и млякото. Излейте сместа равномерно върху доматите и оставете да попие добре в тарта. Покрийте с последната третина от сиренето. Изпечете пая за 35-40 минути. Оставете да се охлади 10 минути, преди да разрежете.

Кекс с тиквички
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

50 г стафиди
175 г настъргана тиквичка
260 г брашно
1 ч.л. канела
1 щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
120 г бяла захар
110 г светлокафява захар
1 шушулка ванилия
130 мл слънчогледово олио
50 г орехи
3 с.л. белени тиквени семки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесете в купа брашното с канелата и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата с двата вида захар до пухкавост с помощта на тел. След това добавете вътрешността на шушулката ванилия и олиото. Добавете и настърганата тиквичка и разбъркайте. Добавете сухите продукти към яйчената смес малко по малко, като бъркате с шпатула. Добавете солта и нарязаните ядки, както и стафидите. Разбъркайте.
Намаслете хубаво форма за кекс, постелете я с хартия за печене и изсипете сместа така, че да запълните 2/3 от обема и. Поръсете с тиквени семки и го изпечете на 170 градуса за 1 час.

вторник, 27 август 2013 г.

Цедено кисело мляко със смокини
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

кисело мляко - 2 кофички цедено
пудра захар - 4 - 5 с.л.
ванилия - 1 ампула
крема сирене - 125 г
орехи - 60 г
мента - листенца за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбийте добре цеденото кисело мляко с крема сиренето, ванилията и пудрата захар. Количеството захар е по ваш вкус. Сипете сместа в подходящ съд и я оставете да се охлади.

При поднасяне сипвайте 3 с.л. от крема в десертни чашки и гарнирайте с орехчета, 1 ч.л. по-течно сладко, със сладко от смокини и стръкче мента.
Наденички с грах и качамак
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За гарниране:
4 домата
4 стръка магданоз
4 бр. сурова свинска наденица с подправки
300 г замразен грах
1 скилидка чесън
25 г масло
сол и черен пипер
1 щипка прясна мащерка
400 г царевично брашно
1 с.л. свинска мас

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нацепете леко надениците, за да им изтича мазнината при печенето. Изпечете ги в загрят грил-тиган от всички страни.
В друг тиган разтопете малка бучица масло. Запържете в него леко силно нарязания чесън, а след това сложете граха. Овкусете със сол, черен пипер и прясна мащерка.
Направете качамак, като изсипете на струйка царевичното брашно във вряща подсолена вода. Добавете и маста. направете дупки с точилка в сгъстената вече смес и оставете брашното да се изпече за няколко минути.
Сервирайте парче печена наденица с гарнитура от качамак и грах с масло. Украсете с кръгчета домати и листенца магданоз.
Кростини
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 франзела
зехтин
2 домата
листа босилек
листа джоджен
щипка захар
3 скилидки чесън
1 консерва бял боб
сол и черен пипер
1 шепа рукола
2 слайса панчета
козе сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете франзелата на филийки и ги подредете в тавичка. Поръсете ги със зехтин и ги запечете на 130 градуса за 8 минути.
В купа смесете нарязани на кубчета домати с нарязани на ситно босилек и джоджен. Овкусете със сол, черен пипер и щипка захар. Разбъркайте. Прецедете и измийте боб от консерва и го сложете в купа. Добавете накъсано парче панчета или бекон и рукола. Разбъркайте. Намачкайте козе сирене със сол и черен пипер.

Запечените филийки натъркайте с обелени скилидки чесън. Гарнирайте с различен вид смес от гореописаните. четвърти вариант за гарниране е с нарязани на четвъртинки пресни смокини, поръсени с малко мед и балсамов оцет. 

петък, 23 август 2013 г.

Диетични палачинки с трици
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

яйца - 1 брой
кисело мляко - 150 - 180 г
сода - 1/2 к.л.
трици - 20 г
плодове - по избор, за поднасяне
мед - за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбийте добре яйцето с киселото мляко и содата. Прибавете триците и оставете сместа да престои за около 5-10 минути. 
Загрейте тефлонов тиган с няколко капки зехтин, макар че може и без. 
Сипвайте черпак от сместа, разстилайте палачинката и я изпечете от двете страни за около 1-2 минути от всяка страна.
От тези съставки се получават 4 палачинки. Поднесете палачинките с трици завити с нарязани плодове по избор и малко мед.