Лятна капама
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г свинско месо
500 г телешко месо
4 пилешки бутчета или 1 пиле (около 1 кг)
15 малки глави лук
2 кафени чаши олио
3 домата
1 глава чесън
1/2 чаена чаша сухо бяло вино
1 1/2 чаени лъжички сол
2-3 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
500 г телешко месо
4 пилешки бутчета или 1 пиле (около 1 кг)
15 малки глави лук
2 кафени чаши олио
3 домата
1 глава чесън
1/2 чаена чаша сухо бяло вино
1 1/2 чаени лъжички сол
2-3 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото се измива, обезкостява се и се нарязва па парчета.
Бутчетата също се измиват и се срязват на две. Доматите се нарязват едро,
чесънът се изчиства, лукът се изчиства, измива се и главите се оставят цели.
Продуктите се нареждат в по-голяма и широка тенджера (може долната част на
електрическа тенджера, а най добре - в глинен съд) по следния начин: Парчетата
месо се слагат разбъркано, между тях се нареждат главите лук и дафиновите
листа, а отгоре се поръсва черният пипер. Доматите се нареждат равномерно върху
всички продукти. Поръсват се солта и червеният пипер и се сипват олиото, бялото
вино и 1 кафена чаша вода. Тенджерата се разклаща няколко пъти на всички
страни, за да се слегнат продуктите, похлупва се и се поставя на дъното на
фурната, като капакът се притиска с тежест. Пече се на тих огън 3 часа, без да
се отваря. След 2 часа може да се провери количеството на водата и ако е
необходимо, да се долее. Поднася се топло.
0 коментара:
Публикуване на коментар