петък, 14 юни 2013 г.

Лимонов кейк с боровинки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
настъргана кора на 2 лимона
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. боровинки
За сиропа:
1/3 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон
1/3 ч.ч. захар
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
2-3 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло (разтопено)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. В купа смесете брашното и бакпулвера.
2. В друга купа разбийте добре яйцата, захарта, ванилията, киселото мляко, лимоновата кора и олиото.
3. Прибавете брашното към сместа и разбъркайте.
4. Объркайте боровинките с една супена лъжица брашно, за да не потъват на дъното и ги прибавете към сместа. Разбъркайте бавно и внимателно, за да останат цели.
5. Печете в предварително загрята фурна 180 градуса за 40-50 мин или като тествате с клечка за зъби.
6. Извадете кейка от фурната и оставете да се охлади за 10-15 мин, като през това време приготвите сиропа.
7. Загрейте лимоновия сок и захарта на умерен огън на котлона и бъркайте докато се разтопи.
8. С клечка за зъби или направете малки дупчици по повърхността на кейка. С четка разнасяйте сиропа отгоре (може и с лъжица да изсипвате по малко докато поеме цялата смес). Оставете кейка да изстине напълно.
9. За да направите глазурата изсипете пудрата захар и разтопеното масло в купа и разбъркайте с миксер. Прибавяйте по една супена лъжица лимонов сок докато получите желаната консистенция. Ако искате да е по-гъста сложете по-малко лимонов сок. Намажете кейка с глазурата и поднесете.

Tagged: , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар