вторник, 18 юни 2013 г.

Кюфтенца от леща с лимоново песто
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За кюфтенцата:
2 чаши сварена леща
2 яйца, леко разбити
3/4 чаши сирене Рикота (или извара)
1/2 чаша прясно настъргано сирене Пармезан
1 скилидки чесън, счукани
1/2 ч.л. семена от копър, счукани
2 с.л. пресен магнадоз, нарязан на ситно
щипка сушена мащерка
по 1 ч.л. морска сол и черен пипер
2/3 чаша хлебни трохи
За лимоновото песто:1 скилидка чесън
1/4 чаша кедрови ядки
кората и сокът от 1 лимон
1/2 ч.л. морска сол
1 чаша листенца босилек (плътно напълнена)
1/3 чаша зехтин
2 с.л. настърган Пармезан
2 с.л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В кухненски робот смелете лещата на каша. Прехвърлете в голяма купа. Добавете разбитите яйца, изварата (Рикотата), пармезана, чесъна, семената от копър, магданоза, мащерката, солта и черния пипер и разбъркайте добре. Прибавете и хлебните трохи и оставете сместа да почива 20 минути.
За пестото: сложете чесъна, ядките, лимоновата кора и сок и солта в кухненски робот или блендер и пасирайте до гладка смес. Добавете босилета и зехтина и разбивайте, докато получите гладка консистенция, подобна на сос. Прибавете вода, зехтин или лимонов сок, ако е необходимо. Объркайте пармезана и оставете настрана. Сосът може да се съхранява покрит в хладилник за около 1 седмица.
Загрейте фурната на 190 градуса. Оформете с навлажнени ръце топки с диаметър около 2,5 см. от сместа с лещата. Ако е много мокра и се разпада, прибавете още 1-2 с.л. хлебни трохи, докато топката запази формата си. Покрийте тавичка за печене с хартия за печене. Оформете цялата смес на топки и ги подредете върху тавичката. Може да ги намажете със зехтин, за да хванат коричка.
Изпечете на средна скара във фурната за 15-20 минути или докато повърхността стане златисто-кафява. Обърнете ги по средата на времето за печене. Щом са готови, извадете, за да се охладят леко.
Поднесете кюфтенцата върху плато от задушени зеленчуци или сварена паста, като ги залеете с пестото.

Tagged: , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар