четвъртък, 15 август 2013 г.

За вълшебното действие на цвеклото
Червеното цвекло е изключително ценен за здравето зеленчук, но за съжаление, лечебните му свойства често са пренебрегвани. Цвеклото изобилства от витамини, бетаин, магнезий, манган, калий, диетични фибри, сапонини и други полезни вещества. Нека обаче, разгледаме накратко влиянието на сока от цвекло върху човешкото здраве.
Цвеклото действа антиоксидантно и очиства тялото от натрупаните токсини. Редовният му прием е особено полезен за пречистването на черния дроб и кръвта, за подобряване обмяната на веществата, както и срещу процесите на преждевременно стареене.
Освен това, съдържащият се в цвеклото бетацианин – мощен антиоксидант, на който зеленчукът дължи наситения си цвят, възпрепятства мутацията на определени ракови клетки. Именно затова се смята, че цвеклото е особено ефективно и срещу някои видове рак.
Цвеклото отдавна се препоръчва и при сърдечносъдови нарушения. В тази връзка, резултатите от няколко скорошни изследвания сочат, че редовният прием на половин литър сок от цвекло дневно, значително намаляват нивата на кръвното налягане, и то почти веднага след приема.
Цвеклото може да се прилага като дългосрочна терапия срещу хипертония и сърдечносъдови заболявания, твърдят редица специалисти.
Благодарение на завидното количество хлорофил, съдържащо се в цвеклото, сокът от зеленчука се оказва супер ефикасен и при анемии и имунен спад.
Твърди се, че въпреки съдържанието на захари, червеното цвекло е подходящо за консумация дори от пациенти с диабет.
Червено цвекло се препоръчва за възрастни хора, както и за болни от атеросклероза, поради наличните в него йод и магнезий.
Червеното цвекло притежава уникален състав и заедно с това е много нискокалорично. Поради това, както и благодарение на подсилващия си организма ефект, то е перфектен избор за хората, спазващи диетичен режим. 

Tagged: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар