петък, 9 август 2013 г.

Арменски хляб Матнакаш
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно - 500 г
мая - 1 и 1/2 ч.л. суха или 20 г прясна
захар - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 3 - 4 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в 350 мл топла вода заедно със захарта. След около 20 минути я излейте към пресятото брашно със солта, олиото и постепенно замесете гладко тесто. Разделете го на 2 части. Намажете ги с олио и оставете да втасат. След около 45 минути премесете отново с намазнени ръце и оставете отново да втаса за 30 минути.
Подгответе си намаслена тава. С ръце разтеглете двете половини на тънки блатове с дебелина 1 см. Намазнете ръцете отново при нужда и завивайте блатовете на руло. Двете рула се преплитат едно с друго и се дооформя хляба в тавата. Оставете го да втаса още 15 минути. Напръскайте леко с вода и сложете арменския хляб Матнакаш да се пече в загряна на 220 градуса за около 25 минути. Готовия арменски хляб се напръсква пак с вода и се завива с кърпа. 

Tagged: , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар