понеделник, 19 август 2013 г.

Пилешки бутчета във винен сос 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 глава лук
1 скилидка чесън
250 г гъби печурки
1 голям морков
4 горни пилешки бутчета
1 с.л. брашно
олио
100 г пушен бекон
100 мл червено вино
500 мл пилешки бульон
2 дафинови листа
400 г дребни картофи
300 г замразен грах
сол и черен пипер
За ябълките:
2 ябълки
бучка масло
щипка канела
1/2 с.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Поръсете бутчетата с брашно и хубаво ги оваляйте в него. Сипете 1-2 с.л. олио в тенджера с дебело дъно и подредете бутчетата с кожата надолу. Запържете ги, като ги обръщате от всички страни, докато хванат златиста коричка. Нарежете лука и чесъна на едро. Гъбите нарежете на четвъртинки. Морковът нарежете на кубчета. Нарежете бекона на парчета.
Извадете запърженото пиле в чиния. Пуснете бекона в тенджерата да се запържи. Добавете лука и чесъна и пържете около 2 минути. След това добавете гъбите, моркова и дафиновия лист. Овкусете със сол и разбъркайте. Върнете пилешките бутчета в тенджерата, като ги подредите върху зеленчуците. Залейте с вино и пилешки бульон, до ръба на месото и зеленчуците. Захлупете тенджерата, намалете огъня и оставете яхнията да къкри в продължение на 15 минути. 
Добавете предварително сварени дребни картофи в яхнията и варете около 5 минути. Разбъркайте картофеното нишесте със съвсем малко студена вода в купичка и го добавете в яхнията. Разбъркайте. Съвсем накрая добавете граха. Щом яхнията е готова, извадете дафиновите листа от нея.
Нарежете ябълките на едри резени, като премахнете семките им. Разтопете бучка масло в тиган и пуснете ябълките. Поръсете с канела и захар. Пържете ябълките около 10 минути, като от време на време ги разтръсквате.

Сервирайте пилешко бутче със зеленчуци и много сос, гарнирано със запържени ябълки.

Tagged: , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар