петък, 9 август 2013 г.

Постни лозови сармички с грах
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ориз - 150 г
грах - 300 г - замразен или консервиран
лук - 1 - 2 глави
домати - 1 - 2 домата
чушки - 1 бр. червена
олио - 100 мл
лозови листа
джоджен - пресен
магданоз
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте мазнината на котлона и задушете в нея ситно нарязания лук до омекване. Добавете почистения ориз и запържвайте, докато зърната станат прозрачни.  Към ориза се добавят грахът, доматите нарязани на ситно (или настъргани) и наситнената пиперка и зелени подправки. Слагат се черен пипер и сол на вкус и се запържва, докато течността изкипи.
Измийте внимателно лозовите листа и ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода за да омекнат. Оставете ги да се охладят. Оформете малки сармички, като в центъра на всеки лозов лист поставите малко от плънката и завиете. Подредете готовите сарми в дълбока тенджера на няколко пласта. Затиснете ги с тежка порцеланова чиния, долейте малко гореща вода и варете на умерен огън до готовност.
Сармичките могат да се поднесат топли или студени със заливка от кисело мляко и чесън.

Tagged: , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар