петък, 2 август 2013 г.

Сьомга с билки във вестник

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2.5 кг сьомга
1.5 кг пресни картофи
сол и черен пипер
0.5 връзка магданоз
3 стръка розмарин
0.5 връзка босилек
0.5 връзка копър
1 връзка пресен лук
2 лимона
1 глава чесън
зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибата трябва да е добре почистена отвътре и отвън, без люспи. Направете по шест диагонални повърхностни разреза по кожата и от двете страни. Поръсете рибата отвън и отвътре със сол и черен пипер. След това я поръсете и със семена от резене - отвън и отвътре.
Накъсайте зелените подправки и пресния лук, може и със стъблата. Разбъркайте ги.
Върху плота постелете 2-3 слоя вестници или хартия за печене. Разстелете повечето зелени подправки върху вестника. Поставете рибата върху тях и я покрийте с останалата част подправки. 
Нарежете лимоните на кръгчета и ги подредете върху рибата, сложете няколко в рибата, както и под нея. Увийте плътно и стегнато рибата във вестника. Вържете вестника стегнато с канап. Печете рибата на добре разгрято барбекю или на 220 градуса във фурната първите 15 минути, останалите 30 минути  - на 180 градуса. 
Измийте картофите и ги сварете в подсолена вода до омекване. Прецедете ги и ги изсипете върху двойно парче алуминиево фолио. Поръсете картофите със сол и черен пипер. Разпръснете стръкове розмарин и смачкани небелени скилидки чесън. Полейте със зехтин. Разбъркайте и увийте картофите във фолиото, като пакетче. Печете ги на барбекю или на 200 градуса във фурната около 30-40 минути.


Tagged: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар