сряда, 28 август 2013 г.

Солен пай с тиквички и домати
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За тестото:
1/2 чаша фини овесени ядки
3 с.л. сусамово семе
1 чаша пълнозърнестобрашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/4 чаша зехтин
1/3 чаша вода
За плънката:
4 чаши тиквички, нарязани на тънко
1 чаша чери доматчета, нарязани на половинки
1/2 чаша сирене Пармезан, настъргано
2 с.л. прясна мащерка, накълцана
1 с.л. пресен розмарин, накълцан
1 скилидка чесън, счукан
1 с.л. зехтин
1 разбито яйце
2 с.л. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте фурната на 180 градуса. Разстелете овесените ядки и сусама върху тавичка и ги запечете във фурната за 8 минути. Прехвърлете в купата на кухненския робот и сложете приставката-нож. Добавете брашното, бакпулвера, солта и пипера и смелете сместа, докато овесените ядки са фино смлени.
В купа разбийте водата и зехтина. Прибавете сухите съставки и оформете на тесто.
Разточете тестото върху леко набрашнен плот. Сложете го във формата за тарт. Притиснете тестото равномерно, като се уверите, че приляга добре и по стените на формата. Отрежете излишното тесто. Покрийте с фолио или влажна кърпа и оставете в хладилник за 30 минути.
За плънката:
Нарежете доматите на половинки и ги объркайте в зехтина. Смесете пармезана, подправките и чесъна. Отделете 1/3 от сместа със сиренето и поръсете на дъното на охладеното тесто. Отгоре подредете на един пласт резените тиквичка, така че да покирят сиренето. Подправете на вкус със сол и пипер. Поръсете отгоре още една трета от сместа със сиренето и подправките и поставете още 1 пласт от тиквички. Подредете доматите върху втория ред тиквички. Смесете яйцето и млякото. Излейте сместа равномерно върху доматите и оставете да попие добре в тарта. Покрийте с последната третина от сиренето. Изпечете пая за 35-40 минути. Оставете да се охлади 10 минути, преди да разрежете.

Tagged: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар