петък, 2 август 2013 г.

Целувки с круши и шоколадов сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 белтъка
1 щипка сол
200 г нерафинирана захар
3 шепи лешници
200 г натурален шоколад /70%/
100 мл сироп от ягоди, боровинки, къпини, малини
6 малки круши от компот
настъргана портокалова кора
2 бр. захаросан джинджифил
200 мл течна сметана
1 шушулка ванилия
1 с.л. пудра захар

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За да направите целувчена смес трябва да имате хубав /мощен/ миксер и той да е идеално почистен. Използвайте по-стари белтъци за целувката. Разбийте белтъците със солта - да станат бели и пухкави. Тогава започнете да слагате на струйка захарта. Когато белтъчната смес стане леко твърда и образува висулки по телта за разбиване, е готова.
Постелете хартия за печене върху поднос или много плоска тавичка. Изсипете белтъчната смес и я разстелете под формата на правоъгълник с големина на лист А4. Повърхността на целувката става неравна. Изпечете я за около 1 час на 150 градуса. Под нея, във фурната, сложете тавичка с лешниците.
Начупете шоколадите в тенджерка и добавете сиропа от консервираните круши. Сложете ги на учерен огън да се разтопи шоколада. добавете портокаловата кора и захаросания джинджифил, нарязан на тънки парченца. 
Натрошете лешниците на едро. Смесете сметаната с вътрешността на шушулката ванилия и с пълна супена лъжица пудра захар. Разбъркайте леко, колкото консистенцията да стане по-гъста. Нарежете крушите на четвъртинки и ги почистете от семките.
Върху целувката разпределет равномерно сметаната. След това запълнете дупките по нея с шоколадов сос. Подредете парчетата круши и поръсете с лешници. Полейте с още шоколадов сос, а отгоре настържете малко портокалова кора.
Вариантът на десерта с круши е по-скоро зимен, така че през други сезони може да го направите с ягоди, малини и др., като сварите първо компот от тях.

Tagged: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар