За вълшебното действие на цвеклото
Червеното цвекло е изключително ценен
за здравето зеленчук, но за съжаление, лечебните му свойства често са
пренебрегвани. Цвеклото изобилства от витамини, бетаин, магнезий, манган,
калий, диетични фибри, сапонини и други полезни вещества. Нека обаче, разгледаме
накратко влиянието на сока от цвекло върху човешкото здраве.
Цвеклото действа антиоксидантно и очиства тялото от натрупаните токсини.
Редовният му прием е особено полезен за пречистването на черния дроб и кръвта,
за подобряване обмяната на веществата, както и срещу процесите на
преждевременно стареене.
Освен това, съдържащият се в цвеклото бетацианин – мощен антиоксидант, на който зеленчукът дължи наситения си цвят, възпрепятства мутацията на
определени ракови клетки. Именно затова се смята, че цвеклото е особено
ефективно и срещу някои видове рак.
Цвеклото отдавна се
препоръчва и при сърдечносъдови нарушения. В тази връзка, резултатите от
няколко скорошни изследвания сочат, че редовният прием на половин литър сок от
цвекло дневно, значително намаляват нивата на кръвното налягане, и то почти
веднага след приема.
Цвеклото може да се
прилага като дългосрочна терапия срещу хипертония и сърдечносъдови заболявания,
твърдят редица специалисти.
Благодарение на
завидното количество хлорофил, съдържащо се в цвеклото, сокът от зеленчука се
оказва супер ефикасен и при анемии и имунен спад.
Твърди се, че въпреки
съдържанието на захари, червеното цвекло е подходящо за консумация дори от
пациенти с диабет.
Червено цвекло се
препоръчва за възрастни хора, както и за болни от атеросклероза, поради
наличните в него йод и магнезий.
Червеното
цвекло притежава уникален състав и заедно с това е много нискокалорично. Поради
това, както и благодарение на подсилващия си организма ефект, то е перфектен
избор за хората, спазващи диетичен режим.
0 коментара:
Публикуване на коментар