Сьомга с
билки във вестник
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2.5 кг сьомга
1.5 кг пресни картофи
сол и черен пипер
0.5 връзка магданоз
3 стръка розмарин
0.5 връзка босилек
0.5 връзка копър
1 връзка пресен лук
2 лимона
1 глава чесън
зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибата трябва да е добре почистена отвътре
и отвън, без люспи. Направете по шест диагонални повърхностни разреза по кожата
и от двете страни. Поръсете рибата отвън и отвътре със сол и черен пипер. След
това я поръсете и със семена от резене - отвън и отвътре.
Накъсайте
зелените подправки и пресния лук, може и със стъблата. Разбъркайте ги.
Върху
плота постелете 2-3 слоя вестници или хартия за печене. Разстелете повечето
зелени подправки върху вестника. Поставете рибата върху тях и я покрийте с
останалата част подправки.
Нарежете
лимоните на кръгчета и ги подредете върху рибата, сложете няколко в рибата,
както и под нея. Увийте плътно и стегнато рибата във вестника. Вържете вестника
стегнато с канап. Печете рибата на добре разгрято барбекю или на 220 градуса
във фурната първите 15 минути, останалите 30 минути - на 180 градуса.
Измийте
картофите и ги сварете в подсолена вода до омекване. Прецедете ги и ги изсипете
върху двойно парче алуминиево фолио. Поръсете картофите със сол и черен пипер.
Разпръснете стръкове розмарин и смачкани небелени скилидки чесън. Полейте със
зехтин. Разбъркайте и увийте картофите във фолиото, като пакетче. Печете ги на
барбекю или на 200 градуса във фурната около 30-40 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар