Арменски
хляб Матнакаш
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно -
500 г
мая - 1 и
1/2 ч.л. суха или 20 г прясна
захар -
1/2 ч.л.
сол - 1
ч.л.
олио - 3
- 4 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете
маята в 350 мл топла вода заедно със захарта. След около 20 минути я излейте
към пресятото брашно със солта, олиото и постепенно замесете гладко тесто.
Разделете го на 2 части. Намажете ги с олио и оставете да втасат. След
около 45 минути премесете отново с намазнени ръце и оставете отново да втаса за
30 минути.
Подгответе
си намаслена тава. С ръце разтеглете двете половини на тънки блатове с дебелина
1 см. Намазнете ръцете отново при нужда и завивайте блатовете на руло.
Двете рула се преплитат едно с друго и се дооформя хляба в тавата. Оставете го
да втаса още 15 минути. Напръскайте леко с вода и сложете арменския хляб
Матнакаш да се пече в загряна на 220 градуса за около 25 минути. Готовия
арменски хляб се напръсква пак с вода и се завива с кърпа.
0 коментара:
Публикуване на коментар