Постни
лозови сармички с грах
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ
ориз - 150 г
грах - 300 г - замразен или консервиран
лук - 1 - 2 глави
домати - 1 - 2 домата
чушки - 1 бр. червена
олио - 100 мл
лозови листа
джоджен - пресен
магданоз
черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте мазнината на котлона и
задушете в нея ситно нарязания лук до омекване. Добавете почистения ориз и
запържвайте, докато зърната станат прозрачни.
Към ориза се добавят грахът, доматите нарязани на ситно (или настъргани) и
наситнената пиперка и зелени подправки.
Слагат се черен пипер и
сол на вкус и се запържва, докато течността изкипи.
Измийте внимателно лозовите листа и
ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода за да
омекнат. Оставете ги да се охладят. Оформете малки сармички, като в центъра на всеки лозов
лист поставите малко от плънката и завиете. Подредете
готовите сарми в
дълбока тенджера на няколко пласта. Затиснете ги с тежка порцеланова чиния,
долейте малко гореща вода и варете на умерен огън до готовност.
Сармичките могат да се поднесат
топли или студени със заливка от кисело мляко и чесън.
0 коментара:
Публикуване на коментар