сряда, 17 юли 2013 г.

Салата с печени патладжани и бамя
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1/2 салата копф, айсберг или зелена
2 шепи чери домати или обикновени
6-7 стръка прясна бамя
2-3 моркова
1 среден патладжан
стръкче мащерка или щипка суха
1 с.л. доматено пюре (по избор)
1 глава червен лук
1 с.л. мед
7-8 с.л. тежък зехтин
4-5 с.л. балсамов оцет
сол, чесън, сусам по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Патладжанът се нарязва на колелца, осолява се и се оставя в гевгир за около 20 минути, за да отдели горчилката си. След това се измива и подсушава.
В плосък тиган се спиват няколко лъжици зехтин и когато се нагрее се нареждат колелцата патладжан. По време на печене се посоляват с мащерката, когато течността им се изпари се поливат с доматеното пюре, разтворено с няколко лъжици вода или пък само с вода. Препичат се или се оставят меки - по ваш вкус и предпочитание. Изваждат се и се нареждат на салфетка, за да попие излишаната мазнина, ако има такава.
Лукът се нарязва на колелца и се добавя в същия тиган, без да се измива. Слага се 1/3 ч.ч. вода, за да се задуши. Когато водата се изпари, котлонът се изключва и към лука се слага лъжичката мед и много малко сол.
На дъното на широка и плоса чиния се накъсват на едри парчета листята измита и подсушена салата. След това се изсипват морковите, нарязани на колелца или настъргани. Бамята - също.
Сините домати и лукът се объркват заедно и се слагат върху морковите, отгоре им се слагат кълновете.
Дресингът е от зехтин и балсамов оцет. По-желание се добавят нигела, препечен сусам или слънчогледово семе. Много ще върви и смачкан чесън в дресинга, ако обичате.

Tagged: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар