вторник, 16 юли 2013 г.

Сарми с телешко месо и червено цвекло

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
12 листа кисело зеле
500 г фино скълцано или смляно телешко месо
сварен картоф, нарязан на малки кубчета
4 с. л. мариновано или сварено червено цвекло, нарязано на малки кубчета
2 с. л. настърган лук
1 скилидка чесън, ситно скълцана
1 ч. л. сушен риган
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 ч. л. смлян шарен пипер
 сол на вкус
за соса:
2 с. л. олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. доматено пюре
1/2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. мед
1 ч. л. оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Жилите на зелевите листа се изрязват внимателно с остър нож.
Месото се омесва с лука, чесъна, картофа, цвеклото и подправките. Оформят се 12 топки, които се завиват в зелевите листа. Слагат се да се сварят на пара за около 30 мин.
През това време се приготвя сосът, като олиото се загрява и в него се слага да се запържи лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се сипват медът и оцетът.
Готовите сарми се сервират със соса.

Tagged: , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар